Metropool

Grijs of zilver

Als je deze bijdrage leest ligt Januari bijna achter ons. De regen die de eerste weken van het jaar met bakken naar beneden kwam zorgde ervoor dat het grondwaterpeil enigszins kon herstellen. Kregen we eerst warme dagen, dan moeten we nu weer één of meer dikke truien aantrekken.

Gelukkig zijn de gas- en olieprijzen nu wel echt aan het dalen. Voor wie reeds over een digitale meter beschikt, wordt vanaf 1 januari 2023 het capaciteitstarief toegepast. Met het capaciteitstarief betaal je niet alleen netwerkkosten op de hoeveelheid stroom die je afneemt van het net, maar ook voor de mate waarin jouw gebruik het elektriciteitsnet belast. Als je meerdere energieverslindende toestellen terzelfdertijd gebruikt is er meer kans dat je gebruik gaat pieken waardoor je het elektriciteitsnet meer belast wat dan weer aanleiding kan geven tot hogere netwerkkosten op dat gebruik. Beter is het dus om vanaf heden je vaatwasser, droogkast, wasmachine, stofzuiger en elektrisch fornuis niet langer op hetzelfde moment gebruiken.

Januari was ook de maand waarin senioren in krant en magazine meer aandacht kregen. Was het omdat in België de kaap van de 2, 6 miljoen gepensioneerden overschreden werd? Neen, dat was het toch niet. De vele reacties in de media waren gelinkt aan het voornemen van een partijvoorzitter om op de kieslijsten van zijn partij meer plaats in te ruimen voor 60-plussers.
 Laat het nu net die mensen zijn die, in een constante roep om ‘verjonging’, al enkele decennia lang uit het partij politieke leven geweerd werden, zegt Ann Peutemans* in het Knack Magazine van 17/01/23. In de krant DS van 21 januari schreef Peter Vantyghem nav diezelfde verklaring een artikel met als titel ‘Goed ouder worden, hoe doe je dat. Laat je vooral niet doen’. Eerder deze maand gaf diezelfde krant ook al het woord aan Manu Keirse . ‘Weg met de vergrijzing, hier komt de verzilvering’ (DS 17/01/2023). Bij dit artikel wil ik even langer stilstaan.
“Je creëert een heel andere beeldvorming als je spreekt over ‘de rijkdom van de verzilvering’ in plaats van over ‘de problematiek van de vergrijzing’. Ik heb het liever over zilver dan over grijs. Zilver is kostbaar en als kleur scherper zichtbaar dan grijs.” zegt Keirse in zijn opiniestuk. Hij pleit er ook voor om reeds vroeg in het leven na te denken over hoe je je oude dag wil zien. Iets waarover al eerder uitvoerig schreven werd (https://seniorenhoeilaart.be/2022/04/25/zonder-zorgen-ouder-worden/). 
 “Je kunt er al op jonge leeftijd op toezien dat je ouderdom eerder een verrijking is dan een last” zegt Keirse en vervolgt “ Op oudere leeftijd verenig je alle leeftijden die je ooit in je hebt gehad. De oudere vrouw is ook nog degene die je op haar trouwfoto ziet. Ze is tegelijkertijd haar oude en haar jonge zelf, en alles daartussenin.”
Dit is een inspirerende en gelaagde gedachte. Als we al vroeg nadenken over wat we voor ons zelf willen als we oud zijn. Als we bovendien in ons alle leeftijden verenigen die we ooit gehad hebben. Dan dragen we als 60 – plusser ook de mogelijkheid in ons om stil te staan bij de specifieke moeilijkheden waarmee elke leeftijd en ontwikkeling ons confronteerde. Hierdoor kunnen we dan ook bruggetjes van verbinding slaan met alle generaties met wie we in onze maatschappij samenleven. Indien we dan als lid van de zilveren generatie willen deelnemen aan het politiek-en sociaal leven en eventueel partijpolitieke verantwoordelijkheden willen dragen, moeten we ons van dit gegeven bewust zijn. We kunnen dit slapend kapitaal aan ‘wijsheid’ en ‘kunnen’ activeren om mee te werken aan het vinden van constructieve oplossingen in plaats van ons telkens opnieuw enkel in probleemstellingen te verliezen.

De media aandacht voor de 60-plussers doet ons hopen dat deze grote en verscheiden groep mensen in de toekomst niet langer als gezichtsloos of stemloos weggezet zal/kan worden. De verzilvering doet echter ook stilstaan bij de eigen verantwoordelijkheid om ‘ervaring’ en ‘wijsheid’ te kunnen delen ten dienste van het ‘goede’ voor allen.

Mieke Maerten
Januari 2023

Events

INFOSESSIE VOORAFGAANDE ZORGPLANNING: WILSVERKLARINGEN

donderdag 24 mei 2024
om 14:00 uur
BOp  zaal 1e verdieping